Presse

Løftekapacitet, brydekraft og ”havblik” afretning

15. marts 2015   |   Hitachi gravemaskiner

Der er travlt på Helsingørmotorvejen ved Nærum, hvor maskinfører Steen Demsgaard fra Bramsnæs Entreprenørmaskiner netop har taget en ny 20,5 tons Hitachi ZX190W-5B mobilgravemaskine i brug til sine opgaver for hovedentreprenøren Barslund A/S og bygherren Vejdirektoratet:

- Exidor styresystemet til de hydrauliske udtag og rotortilten gør maskinens bevægelser 100% rolige og stabile i alt, hvad jeg arbejder med. Den gør præcis, hvad jeg vil have den til, også når armen er strakt helt ud i yderposition.

  

- Hydraulikken er stærk, så armen hugger ikke, når den trækkes ind igen, som man ellers kan opleve. Det betyder meget, for jeg er virkelig pernitten, når jeg retter af til asfaltering. Det skal være helt ”havblik” og ikke ligne noget, der er lavet med et vaffeljern!

Steen Demsgaard har tidligere kørt en 18-tons Hitachi, og det var især ønsket om ekstra løftekapacitet og brydekraft, der fik ham til at gå et nummer op i størrelse.

- Maskinen er ikke større ”i overkroppen” end den Hitachi ZX170W, jeg havde før. Det er undervognen, som er 10 cm længere mellem akslerne, og det kan virkelig mærkes på kræfter og stabilitet. Ved arbejdet med Helsingør-motorvejen bryder jeg mange af de gamle betonplader op og graver også en del hård og tung lerjord.

  

Rotortilt og længere arm

Fordelene ved rotortiltet er store, f.eks. i Steen Demsgaards arbejde med kloakker og drænrør, hvor opgaven kan løses uden at skifte skovl. Og når der rettes af, bliver arbejdet så præcist omkring brønde og lignende, at der ikke bliver noget tilbage, som håndmændene skal tage sig af.

- Det er også nemt at læsse en lastbil af, og så har jeg stor glæde af kloen til at håndtere pvc- og betonrør, kantstene og plader, der skal flyttes. Kloen er langt bedre end en krog, hvor man skal bruge tid på at sætte kæder på og afmontere dem igen.

Armen på Hitachi ZX190W-5B er 50 cm længere end på forgængeren. Det giver klare fordele i det daglige arbejde uden, at det går ud over stabiliteten:

- Den længere arm giver mig flere muligheder, blandt andet når jeg læsser lastbiler og andet. Maskinen er samlet set mere funktionel, og selv om armen er længere, har den brydekraft og muskler.

Ekstremt god hydraulik

Steen Demsgaard har selv bestemt opbygningen af maskinen, som er sket i tæt samarbejde med H.P. Entreprenørmaskiner:

- Alt fungerer perfekt, og det har stor betydning, når man som jeg arbejder så mange timer ad gangen. Hitachi er kendt for en ekstremt god hydraulik, og det er vigtigt at føle sig tryg og være sikker på, at maskinen gør det, som jeg vil eller tænker under arbejdet. Så jeg er gået ét trin op i maskine, men i hverdagen oplever jeg, at det er 3-4 trin op.

Sikkerhed for service i enhver situation har også været medvirkende til valget af Hitachi:

- HP rykker hurtigt ud og leverer service på højt plan, og det er man nødt til at se på, når man kører som udlejningsvirksomhed. De laver altid den planlagte service efter fyraften, så vores kunder er sikre på, at vi er kørende i arbejdstiden, siger Steen Demsgaard.

Se video af maskinen her 

  Tilbage til oversigten