Presse

Mange maskiner og de samme folk på pladsen fra start til slut

07. december 2020   |   Hitachi gravemaskiner

Entreprenørfirmaet Thorkild Jensen A/S har valgt at have en stor maskinpark i stedet for at flytte rundt på sin kapacitet.

- Der er travlt på den gode måde med nogle fornuftige opgaver, fortæller Morten Berg, anlægsstruktør og medejer af entreprenørfirmaet Thorkild Jensen A/S.

Vi har besøgt virksomheden i Løsning ved Horsens, mens Danmark stadig er påvirket af COVID-19:

- Det er positivt at være entreprenør i forhold til mange andre brancher. Som virksomhed er det begrænset, hvor meget vi er blevet påvirket af situationen, for betonværkerne blev ved med at køre – og den øvrige leverandørkæde fortsatte også. Uden beton, isolerings-og blokmateriale var vi kommet i problemer, så vi ikke kunne fortsætte. Men alt kørte videre, og vi er nu ved at færdiggøre vores arbejde på 3 byggepladser her op til sommerferien.

– Ude på pladserne får vi først varerne, når vi skal bruge dem. Når det system virker, sparer det os for en masse tid, fordi der ikke skal flyttes rundt på tingene, og alt er nemmere at håndtere.

 

 

40 år med opgaver for fjernvarmen

For entreprenørfirmaet Thorkild Jensen A/S er der endnu ikke noget, der tyder på nedgang i arbejdsmængden:

– Vi er en virksomhed, der ikke deltager i ret mange licitationer, fordi vi har meget kontraktarbejde, blandt andet for Fjernvarme Horsens. Det er en kunde, vi nu har været entreprenør for i omkring 40 år. Relationen begyndte med det mindre Dagnæs-Bækkelund Varmeværk, som ved en fusion er blevet en del af Fjernvarme Horsens.

– I øjeblikket hjælper vi med at tilslutte nye husstande i de mindre byer omkring Horsens. Vi har ikke lagt de store fjernvarmeledninger, men laver en del af de nye stik hos forbrugere, der skifter fra olie eller naturgas og nu skal tilsluttes fjernvarmenettet. Samtidig udfører vi renoveringer på det gamle net og har i alt 8-10 medarbejdere fast på opgaverne med fjernvarme, som Anders Jensen er ansvarlig for.

 

HPE og Hitachi - et sikkert valg

På maskinsiden har Thorkild Jensen A/S samarbejdet med H.P. Entreprenørmaskiner i en længere årrække:

- Det begyndte, da HPE kom til Lund ved Horsens, 8 km i luftlinje herfra. Da købte Anders og Thorkild Jensen vores første Hitachi gravemaskiner, og det er en virksomhed, man gerne vil handle med, siger Morten Berg.

– Vi er meget loyale på det punkt. Hitachi er gode maskiner, som vi gerne vil have, så der er ingen grund til at flytte. Priserne er i orden, og det samme er kvaliteten. Det gælder også de mennesker, man skal samarbejde med efterfølgende – både salgskonsulenten og deres servicemontører.

– Der har været andre mærker inde i overvejelserne i forbindelse med udskiftning af maskiner, men vi har ikke ønsket at tage chancer. Hitachi er et sikkert valg, og vores maskinførere er glade for de 7, vi har i dag.

Morten Berg, Anlægsstruktør og medejer.

Samarbejde i sjak: 2 maskiner med ud

Maskinførerne hos Thorkild Jensen A/S arbejder på to hovedområder. Foruden fjernvarme løser de opgaver ved byggeri af parcel- og rækkehuse:

– Det er mest beton arbejde med fundamenter samt jord- og kloakarbejde ud til hovedledningen. Før Finanskrisen lavede vi byggemodning af en del udstykninger, men nu er det mest selve husene, vi arbejder med. I praksis kører vi ofte med 2-mands sjak, hvor man har en stor og en mindre gravemaskine med – og hjælpes ad, forklarer Morten Berg.

– Så den ene dag, hvor der skal laves sandpude ved et parcelhus, sidder maskinføreren i sin 21-tons Hitachi gravemaskine. Når der skal støbes næste dag, holder den store gravemaskine stille, indtil der skal laves udvendig kloak, planeres igen, laves jordvarme, indkørsel eller andet.

 

Maskinpark med serviceaftaler og løbende udskiftninger

Maskinparken hos Thorkild Jensen A/S tæller blandt andet seks 21-tons Hitachi ZX210LC-6 gravemaskiner og en 5-tons Hitachi ZX55U-6 gravemaskine:

– Det er en moderne maskinpark, hvor der løbende udskiftes. Vi har valgt at have mange maskiner i forhold til antallet af medarbejdere, fordi det fungerer for os. Det er virksomhedens strategi, og vi har økonomi til det.

– På de fem af Hitachi-maskinerne har vi lavet serviceaftaler, og det giver en tryghed. Det meste klares med planlagt service, som vores folk selv aftaler med H.P. Entreprenørmaskiner, når det passer ind. – Udskiftningen af vores maskiner sker typisk, fordi de bliver ’gamle’

– ikke fordi de kører mange timer og bliver slidt. For i vores system med sjak har maskinerne mange dage, hvor de ikke kører så meget. HPE giver os en teknisk introduktion, når vi får en ny maskine. Ofte kender maskinføreren den tidligere model, så vi skal aldrig starte fra scratch, siger Morten Berg.

– HPE giver os den tekniske hjælp, der skal til. Enten kommer der en montør ud, eller også kan vi klare tingene i telefonen. Desuden har vi en freelance mekaniker, der kan træde til.

 

Samme folk starter og slutter på pladsen

For at sikre de bedste resultater, også i forhold til økonomi, har Thorkild Jensen A/S valgt en enkel model: Det skal være de samme folk, der starter og slutter på en byggeplads. I stedet for at flytte rundt på mennesker og maskiner:

– På den måde ved vores medarbejdere præcis, hvad der er lavet – og hvad der er aftalt. Det minimerer fejl og svind. Samtidig slipper vi for de overleveringer og ’hvem-sagde-og-gjorde-hvad?’ situationer, der kan opstå, når der kommer mange forskellige folk ud på pladserne. – Det betyder, at vores gravemaskiner kan holde stille, men har den klare fordel, at vi har let ved at styre tingene – også på kontoret – så det er den strategi, vi har valgt.

 

Mere ansvar giver tilfredse medarbejdere

"Vi har som nævnt valgt at køre med relativt mange maskiner og oplever at have tilfredse medarbejdere. Når jeg ser på listen over ansatte, har vi rigtig mange, der har været her i lang tid. Blandt andet en god, fast kerne af maskinførere.

– Medarbejderne har meget ansvar og medindflydelse. Når de har fået en opgave, forventer Anders Jensen og jeg, at de får den udført – og så længe resultatet er i orden på økonomi og kundens tilfredshed, kører vi ikke ud og kigger til dem hver dag! – Så i praksis klarer folkene selv meget af deres planlægning. Vi skal bare vide, hvornår de skal have deres materialer, og hvornår det næste skal være klar. Der er god stemning, så vi må gøre noget rigtigt, siger Morten Berg.

Anders Jensen, Direktør.

 

Kontinuitet og traditioner siden 1962

Dygtige, værdsatte medarbejdere og samme lokation gennem alle årene tegner billedet af entreprenørfirmaet Thorkild Jensen A/S Da Thorkild Jensen A/S i 2004 fik sin første Hitachi gravemaskine leveret, var Jørn Schou det oplagte valg som maskinfører. Og i en alder af 75 år hjælper han fortsat til i virksomheden:

– Jørn Schou var firmaets allerførste ansatte, da han startede hos os 1967. Vi er glade for, at vi stadig kan trække på ham – især når vi er ude på pladser, hvor der skal støbes. Da Jørn stoppede som fast medarbejder, overtog vores maskinfører Peter hans Hitachi, og nu hjælpes de ad en dag hver anden uge. Det fortæller direktør Anders Jensen, søn af entreprenør Thorkild Jensen, der grundlagde virksomheden i 1962. Henning Ditlevsen er en anden medarbejder, der har været med fra starten – og selv om dåbsattesten ligeledes siger 75 år, træder også han til jævnligt.

Jørn Schou

Generationsskifte med ro på

– Kontinuitet og tradition er to røde tråde, der løber gennem vores virksomhed. Nu er vi stille og roligt i gang med et vellykket generationsskifte, forklarer Anders Jensen, der har arbejdet i firmaet siden 2000. Morten Berg startede kort efter som lærling – fik gradvist mere ansvar – og er i dag medejer. – Udviklingen har medført en række ændringer, især for min far Thorkild Jensen. Han har formået at ændre sin rolle gennem denne proces i takt med, at Morten Berg og jeg har taget over, så vi i dag står med hovedansvaret for virksomheden.

Samme lokation - Nyt domicil

Nu bindes kontinuitet og tradition sammen med firmaets tredje røde tråd: At følge med tiden. Det sker på virksomhedens lokation, der har været den samme siden 1968. Der ændres ikke på adressen, men planen er at bygge nyt kontor og værksted på grunden inden for de næste par år. Sagt på en anden måde:

– Hos Thorkild Jensen A/S har vi masser af erfaring og er ret konservative for eksempel i forhold til loyalitet over for leverandører, men vi mener stadig, at vi følger med tiden, fastslår Anders Jensen.

Morten Berg, Anders Jensen og stifter Thorkild Jensen
  Tilbage til oversigten